50+: 'out' op de arbeidsmarkt?

50+, ‘out’ op de arbeidsmarkt? ‘Zever in pakskes’ zegt mijn gezond verstand als 50-jarige daarop, want : iemand van 50 jaar heeft vandaag nog een 17 werkjaren voor de boeg. Maar de realiteit is ook: 50+ en de arbeidsmarkt, niet altijd zo een rooskleurige combinatie als op deze foto.

Er is zeker een positieve evolutie merkbaar. Het aantal werklozen in België zowel in de groep van 50- tot 54 jarigen als 55- tot 59-jarigen daalt en dat al voor het tweede jaar op rij. De krapte op de arbeidsmarkt voor sommige vacatures maakt dat werkgevers meer open staan voor aanwervingen van 50-plussers.

Schril in contract met de daling van de werkloosheidscijfers staat echter de enorme stijging van de langdurig zieke werknemers in België, en dat in alle leeftijdscategorieën. Dus ik vrees dat euforie over de 50-plusser op de arbeidsmarkt in het algemeen wat te optimistisch is. Maar er is zeker ook geen reden om in pessimisme te vervallen.

Een nieuwe job vinden na 50: niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk!

Als ik met mijn bril van loopbaancoach kijk, dan kan ik je zeker bevestigen dat een nieuwe job vinden als 50+ misschien niet makkelijk maar zeker niet onmogelijk is.

Om het wat in aantallen uit te drukken, hier in % uitgedrukt resultaten van de loopbaanbegeleidingen die ik in 2019 met 50-plussers mocht opnemen:

 • 30% vond een nieuwe job
 • 28% koos ervoor te blijven bij de huidige werkgever
 • 42% is nog aan het solliciteren

Die laatste categorie, gaat dus over 50-plussers die niet meer wensen te blijven bij de huidige werkgever, maar momenteel nog geen andere job hebben gevonden. 'Momenteel' want solliciteren als 50+ wil wel eens wat langer duren.

Geduld is een noodzakelijke deugd

De eerste conclusie is zeker dat als je als 50+ solliciteert, het vaak langer duurt. Ik zie regelmatig 50-plussers met minstens even goede CV’s en motivatiebrieven dan jongere sollicitanten, maar die toch niet worden uitgenodigd op een gesprek. Om te solliciteren als 50-plus, is geduld een noodzakelijke deugd. Hou voor ogen dat die nieuwe job vinden na je 50ste misschien meer tijd vraagt, maar niet onmogelijk is! Gun jezelf dus wat tijd om die nieuwe job te vinden en blijf positief.

Vooroordelen van werkgevers rond 50+ 

Wees realistisch: je leeftijd kan zeker een drempel zijn om te worden weerhouden voor een nieuwe job. Wat hier van de werkgeverskant in mee speelt, zijn uiteraard enkele ‘vooroordelen’ verbonden aan de rijpere leeftijd, zoals:

 • 50-plussers zijn duur
 • 50-plussers zijn vaker ziek
 • 50-plussers zijn niet meer ‘mee’
 • 50-plussers zijn niet flexibel

Tips om te solliciteren als 50-plusser

Al zijn er zeker heel wat werkgevers die niet zo eng naar 50-plussers kijken, toch kan je bij het solliciteren geconfronteerd worden met deze vooroordelen. Wat kan je hieraan doen?

Je geboortedatum niet (meer) in je CV vermelden? Dit is niet iets wat ik zal aanraden. Immers, ook als je je geboortedatum niet vermeldt, kan de rekruteerder altijd op basis van andere jaartallen ( opleiding, eerste werkervaring,..) je leeftijd inschatten.

Mijn tip is eerder dat je die ‘vooroordelen’ probeert te ontmijnen in je CV en motivatiebrief.

Concrete tips:

 • ‘50 is het nieuwe 30’…waarom niet meteen met de deur in huis vallen in je motivatiebrief of op je CV?
 • '50 plus and fabulous': plaats een foto die dynamiek & vitaliteit uitstraalt op je CV
 • als je weet dat je loonverwachting  een mogelijk bezwaar vormt bij een sollicitatie, vermeldt hier dan iets van in je motivatiebrief.
 • En wil je alvast bewijzen dat je ‘mee’ bent: zorg voor een sterk LinkedIn profiel!

Zelf 50+ zijnde, ligt de coaching van jou als 50+er mij natuurlijk nauw aan het hart. Ben jij de kaap van 50 gepasseerd en is het tijd even te kijken wat je de komende 17 jaar professioneel nog wil doen? Klik op deze link om je kennismakingsgesprek te boeken, dan vertel ik je graag waar ik jou mee kan ondersteunen.


50+: 'out' op de arbeidsmarkt?

Een leugentje om bestwil op je CV?

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, is je CV je eerste en belangrijkste wapen in de strijd. Maar wat met een leugentje om bestwil op je CV over je diploma, je rijbewijs, een burn-out, een langdurige afwezigheid of werkloosheid? Doen of niet doen?

Lees meer

Hoe omgaan met dreigend ontslag: 3 concrete tips!

Gisteren hakte het nieuws van Brussels Airlines er hard in: 1.000 jobs bedreigd door herstructurering… “Een van de zovele firma’s die zullen ontslagen” las ik in één van de commentaren bij het artikel. Onderzoek van de laatste weken gaf al aan dat 1 op 5 mensen die nu tijdelijk werkloos zijn, vrezen hun job te verliezen. Voor heel wat zelfstandigen dreigt er faillissement… Voor wie vreest zijn job of zaak te verliezen, schreef ik deze blog met 3 tips over hoe met een dreigend ontslag of faillissement om te gaan. En nee, ik ga nu niet meteen zeggen dat het verlies van je job of je zaak misschien een nieuwe start kan zijn, want ik weet dat je dat op dit moment niet zo ziet.

Lees meer

Durven vertragen, het mooiste geschenk aan jezelf

Durven vertragen, dat betekent durven keuzes maken. Wat doe je nog wel, wat doe je niet meer. Durven vertragen, dat is durven nee zeggen en durven je grenzen stellen, op je werk en in je privé. Durven vertragen, dat is durven foert zeggen! Durven vertragen, dat is het mooiste geschenk dat je aan jezelf kan geven.

Lees meer

Waarom coaching bij mij geen ‘zever in pakskes’ is…

Coaching komt niet altijd positief onder de aandacht. Ik citeer twee krantenkoppen van de afgelopen jaren : “Loopbaancheques leiden soms naar charlatans en pure kwakzalverij”’ in EOS Magazine of deze uit het Laatste Nieuws “Grootste charlatan kan zich burn-outcoach noemen”. Ik krijg zelf ook te maken met deze vooroordelen over coaches, en zie de toename in aantal coaches in mijn omgeving ook, maar ik stoor me er niet meer aan want… ik weet dat coaching bij mij geen ‘zever in pakskes’ is en dat licht ik je graag toe in deze blog.

Lees meer

Hoe vind je een goeie coach: 6 praktische tips!

Hoe start je de zoektocht naar een coach? Vaak vraagt het even wat tijd om te beslissen naar een coach te stappen. Wanneer je dat dan beslist hebt, ja hoe vind je dan een ‘goeie’coach en daarmee bedoel ik: een coach die jou kan verder helpen? Ik deel graag enkele tips hoe je de geschikte coach voor jou kan vinden.

Lees meer

7 tips voor je CV!

Jouw CV is van groot belang bij het solliciteren: het zal zorgen voor de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt én zal bepalen of je weerhouden wordt voor het vervolg van de procedure. Ik ga het in deze blog NIET hebben over dat er geen schrijffouten of vakantiefoto's op je CV mogen voorkomen. Wel deel ik hier zeven tips die je CV sterker maken.

Lees meer

To coach or not to coach bij burn-out

'Burn-out, een epidemie', 'de ziekte van de 21ste eeuw'... 'Nog nooit zoveel mensen thuis met burn-out'. Je hoort veel verschillende dingen over burn-out, ook vragen en kritiek over coaches en burn-out. In deze blog probeer ik kort en bondig weer te geven wanneer welke coach iets voor jou kan betekenen bij burn-out.

Lees meer

7 signalen dat het tijd is om van werk te veranderen

Dit weekend kwam nog in de pers dat onderzoek in Vlaanderen aangeeft dat maar 1 op 2 werknemers zijn werk ervaart als werkbaar, als leefbaar. Maar...75% van de Vlamingen die in een onwerkbare job zit, verandert niet van werk. Wat zijn nu signalen om juist wél van werk te veranderen? Aan welke signalen merk je dat het vijf voor twaalf is om iets aan je werksituatie te veranderen?

Lees meer

De vijf slechtste excuses om niet van werk te veranderen

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen? Uiteraard zijn er heel wat goeie redenen waarom mensen toch niet van werk veranderen. Er zijn echter ook wat minder goeie redenen - zeg maar excuses - om niet van werk te veranderen. Ik lijst de vijf slechtste excuses alvast eens voor je op in dit artikel.

Lees meer

Werkgeluk is een werkwoord!

Vandaag zijn ‘werkgeluk’ en ‘burn-out’ termen die miljoen keer per dag op google gezocht worden. Ook in de media worden we overspoeld met berichten over ‘werkgeluk’. Het lijkt wel alsof iedereen altijd gelukkig moet zijn op het werk. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik vind dat werkgeluk vooral ook een werkwoord is en ik licht je graag toe waarom.

Lees meer

Help, ik beschik niet over alle gevraagde kwalificaties van de vacature! Wel of niet solliciteren?

Bij elke vacature hoort een waslijst aan kwalificaties waar je als sollicitant aan moet voldoen. Het lijkt soms alsof ze overal supermannen- en vrouwen zoeken, maar laat je niet direct ontmoedigen: ook als je niet over elke kwalificatie beschikt, kan je voor de job solliciteren.

Lees meer

6 Vooroordelen over loopbaancoaching

Over loopbaancoaching bestaan best wel wat vooroordelen. Net zoals over alle coaches. Hoorde ik deze week niet in de media de term 'kwakzalvers' gebruiken als synoniem voor coaches? Misschien heb je zelf ook wel vooroordelen over loopbaancoaching en weerhouden deze vooroordelen jou om de stap richting loopbaancoaching te zetten. Maar ondertussen voel je je wel niet beter in je werksituatie. Hieronder de 6 meest voorkomende vooroordelen over loopbaancoaching.

Lees meer

Wil jij deze zomer meer van je vakantie genieten?

14 juli...we kijken uit naar de zonnige dagen en onze vakantie. Uitkijken naar de vakantie doet iedereen, maar misschien ben jij wel écht aan het aftellen naar je zomervakantie omdat je het zo hard nodig hebt?? Misschien heb je zelfs berekend hoeveel werkdagen er nog zijn vooraleer je met vakantie kan? Er komen nog wel wat feestdagen en lange weekends aan, dus die helpen de periode tot aan je vakantie te overbruggen, want je voelt dat je ‘op’ bent. Je voelt dat je je elke dag naar het werk moet slepen. Als dit voor jou herkenbaar is, lees dan zeker verder.

Lees meer

Als werken je passie (niet) is

Passie lijkt een toverwoord als het om loopbaancoaching gaat. Maar is dat echt wel zo 'gezond' werken met passie of je passie in je werk vinden?

Lees meer

Werken omdat het moet

Volgens een onderzoek van begin 2017 is het aantal Belgen die werken ‘omdat het moet’ sinds 2009 met 9 procent gestegen. Dus: werken niet omdat je de job zelf leuk, interessant, waardevol of zinvol vindt maar werken omdat je MOET. Bijkomend moeten we dan ook allemaal langer werken. En dat in een tijd waarin we ook overal lezen en horen dat we moeten werken met goesting en passie. Te veel moeten in combinatie met werken als je het mij vraagt. Hier enkele tips om anders om te gaan met ‘moeten werken’.

Lees meer

Ben jij een zittenblijver op het werk?

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen. Dat is de groep die ik ‘zittenblijvers’ noem en die ik als HR in verschillende organisaties zag.

Lees meer

Chronisch ziek en werk: 5 praktische tips

Afgelopen week kwam er weer veel in de media rond ‘langdurige zieken’. Onder deze groep ‘langdurige zieken’ vallen ook heel wat mensen die chronisch ziek zijn. ‘Ziek zijn, je moet er maar mee leren leven’ krijg je als chronisch zieke vaak te horen. Mee leren leven en dan ook nog mee leren werken want chronisch ziek zijn betekent niet altijd dat je niet kan werken.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x