Een leugentje om bestwil op je CV?

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, is je CV je eerste en belangrijkste wapen in de strijd. Natuurlijk wil je met je CV een goeie indruk maken zodat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Maar wat met een leugentje om bestwil op je CV over je diploma, je rijbewijs, een burn-out, een langdurige afwezigheid of werkloosheid? Doen of niet doen?

Bij het opmaken van een CV ga je altijd je uiterste best doen om jezelf zo goed mogelijk ‘in the picture’. Dat je bepaalde klemtonen legt en je CV telkens aanpast aan elke vacature is geen geheim. En daar is ook niks mis mee, zolang de informatie die je vermeldt ook correct is.

Voor je jezelf de vraag stelt of je op je CV een leugentje om bestwil zou vermelden ( of juist weglaten), verwijs ik even naar de wetgeving in België. Als sollicitant mag je immers niets verzwijgen omtrent je ervaring en opleiding, voor zover dit relevant is voor de openstaande vacature.

 Wat dan met een leugentje om bestwil op je CV over…

  • Een diploma? Een diploma vermelden dat je niet hebt behaald, is zeker af te raden. Het is zelfs een feit dat wordt aanvaard als een voldoende reden voor ontslag wanneer je dan toch zou worden aangeworven. Een diploma dat je wel hebt behaald maar dat misschien niet relevant is voor de vacature niet vermelden op je CV, dat is dan weer een andere zaak. Wanneer je bijvoorbeeld vreest dat je voor de zoveelste keer gaat afgewezen worden omwille van je te hoog diploma, zou je kunnen overwegen dat niet te vermelden op je CV. ‘Zou’, want de vraag kan natuurlijk komen wat je in die tijdspanne van die studies hebt gedaan, en dan moet je daar ook wel een antwoord op geven.
  • Een rijbewijs en wagen ter beschikking? In sommige vacatures wordt er als criterium vermeld dat je over een rijbewijs en/of een wagen moet beschikken. Wanneer je hier dan niet aan voldoet, zal je allicht geen kans maken op de job. In je CV of in het gesprek aangeven dat je wel een rijbewijs hebt, is zeker geen goed idee. Ik maakte het ooit mee dat er een nieuwe consultant startte, die een firmawagen in ontvangst mocht nemen, maar niet bleek te beschikken over een rijbewijs… Pijnlijk. Hierover liegen heeft dus geen zin. Is dit wel echt je droomjob, en overweeg je voor deze job misschien wel om je rijbewijs te halen of een wagen aan te kopen, zet dit dan op je CV. Zo maak je dan misschien toch nog kans te worden uitgenodigd op het gesprek want wie weet kan je de eerste periode aan de slag zonder rijbewijs en/of auto?
  • Burn-out of langdurige afwezigheid? De wet is hier duidelijk over: je hoeft tijdens je sollicitatieprocedure geen info te delen over je gezondheid of ziekteverleden. Tenzij de job omwille van veiligheidsrisico’s een bepaalde gezondheid vereist natuurlijk. Is je ziekte of beperking zichtbaar of een belemmering voor de normale uitvoering van een job? Dan raad ik uiteraard wel aan om open kaart te spelen, vooral ook in je eigen belang. Indien je tijdens je afwezigheid nog in dienst was bij een werkgever, hoef je op je CV je afwezigheid niet bijkomend te vermelden. Eventueel kan je dit dan in het gesprek ter sprake brengen. Was je tijdens je ziekte niet meer in dienst? Dan ontstaat er een zogenaamd ‘gat in je CV’ als je er niets over aangeeft. Je kunt natuurlijk het gat laten voor wat het is en in het sollicitatiegesprek hier wat duiding over geven. Maar de kans bestaat dat jouw cv wordt afgewezen en je niet tot op het gesprek raakt. Vermeld daarom liever duidelijk op je CV waarom je niet hebt kunnen werken en geef er een positieve draai aan. Vb. Werken aan je herstel of misschien volgde je tijdens je ziekte een opleiding of wie weet loopbaanbegeleiding zodat je nu bewuster kiest voor deze vacature/werkgever?
  •  Langdurige werkloosheid? Wanneer je enkele maanden of jaren werkloos bent geweest, kun je niet anders dan dat vermelden op je CV. Anders krijg je immers weer zo een ‘gat’ op je CV waar vragen gaan over ontstaan. Ik raad dus meestal aan om dit te vermelden, maar ook wel goed om dit aan te vullen met wat je in die periode hebt gedaan, vb. opleiding gevolgd, voor de kinderen gezorgd, een lange reis gemaakt, vrijwilligerswerk,… Doe dat kort en krachtig, het heeft geen zin om een uitgebreid epistel aan je cv toe te voegen, dan trekt dit anders ook meer aandacht. Maar wel belangrijk een positieve invulling aan deze periode te geven.

Samengevat: Mijn ervaring leert dat als je een leugentje om bestwil toevoegt aan je CV, dit meestal als gevolg heeft dat je meer leugens moet verzinnen. Ik raad coachees dus meestal af om te liegen in hun CV of op het sollicitatiegesprek. Immers, zelfs als je dan de job hebt, je leeft met het risico dat je leugens ooit uitkomen en stel jezelf de vraag of de job en de werkomgeving dan wel past bij wie jij echt bent?

Leugentjes om bestwil in je CV en het sollicitatiegesprek, te vermijden dus! Wat wel doen dan? De beste versie van jezelf tijdens de sollicitatie naar boven laten komen, dat is de sleutel. En de beste versie van jezelf, dat betekent dat we misschien dingen wat gaan verbloemen of pimpen, maar daar hebben we zeker geen leugens voor nodig want je hebt zoveel te bieden.  

Jij hulp nodig om de beste versie van jezelf in een sollicitatie naar boven te laten komen? Klik hier om je kennismakingsgesprek te boeken.


Een leugentje om bestwil op je CV?

Hoe omgaan met dreigend ontslag: 3 concrete tips!

Gisteren hakte het nieuws van Brussels Airlines er hard in: 1.000 jobs bedreigd door herstructurering… “Een van de zovele firma’s die zullen ontslagen” las ik in één van de commentaren bij het artikel. Onderzoek van de laatste weken gaf al aan dat 1 op 5 mensen die nu tijdelijk werkloos zijn, vrezen hun job te verliezen. Voor heel wat zelfstandigen dreigt er faillissement… Voor wie vreest zijn job of zaak te verliezen, schreef ik deze blog met 3 tips over hoe met een dreigend ontslag of faillissement om te gaan. En nee, ik ga nu niet meteen zeggen dat het verlies van je job of je zaak misschien een nieuwe start kan zijn, want ik weet dat je dat op dit moment niet zo ziet.

Lees meer

Durven vertragen, het mooiste geschenk aan jezelf

Durven vertragen, dat betekent durven keuzes maken. Wat doe je nog wel, wat doe je niet meer. Durven vertragen, dat is durven nee zeggen en durven je grenzen stellen, op je werk en in je privé. Durven vertragen, dat is durven foert zeggen! Durven vertragen, dat is het mooiste geschenk dat je aan jezelf kan geven.

Lees meer

Waarom coaching bij mij geen ‘zever in pakskes’ is…

Coaching komt niet altijd positief onder de aandacht. Ik citeer twee krantenkoppen van de afgelopen jaren : “Loopbaancheques leiden soms naar charlatans en pure kwakzalverij”’ in EOS Magazine of deze uit het Laatste Nieuws “Grootste charlatan kan zich burn-outcoach noemen”. Ik krijg zelf ook te maken met deze vooroordelen over coaches, en zie de toename in aantal coaches in mijn omgeving ook, maar ik stoor me er niet meer aan want… ik weet dat coaching bij mij geen ‘zever in pakskes’ is en dat licht ik je graag toe in deze blog.

Lees meer

Hoe vind je een goeie coach: 6 praktische tips!

Hoe start je de zoektocht naar een coach? Vaak vraagt het even wat tijd om te beslissen naar een coach te stappen. Wanneer je dat dan beslist hebt, ja hoe vind je dan een ‘goeie’coach en daarmee bedoel ik: een coach die jou kan verder helpen? Ik deel graag enkele tips hoe je de geschikte coach voor jou kan vinden.

Lees meer

50+: 'out' op de arbeidsmarkt?

50+, ‘out’ op de arbeidsmarkt? ‘Zever in pakskes’ zegt mijn gezond verstand als 50-jarige daarop, want : iemand van 50 die heeft vandaag nog pakweg 17 werkjaren voor de boeg. Maar de realiteit is ook: 50+ en de arbeidsmarkt, niet altijd zo een rooskleurige combinatie als op deze foto.

Lees meer

7 tips voor je CV!

Jouw CV is van groot belang bij het solliciteren: het zal zorgen voor de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt én zal bepalen of je weerhouden wordt voor het vervolg van de procedure. Ik ga het in deze blog NIET hebben over dat er geen schrijffouten of vakantiefoto's op je CV mogen voorkomen. Wel deel ik hier zeven tips die je CV sterker maken.

Lees meer

To coach or not to coach bij burn-out

'Burn-out, een epidemie', 'de ziekte van de 21ste eeuw'... 'Nog nooit zoveel mensen thuis met burn-out'. Je hoort veel verschillende dingen over burn-out, ook vragen en kritiek over coaches en burn-out. In deze blog probeer ik kort en bondig weer te geven wanneer welke coach iets voor jou kan betekenen bij burn-out.

Lees meer

7 signalen dat het tijd is om van werk te veranderen

Dit weekend kwam nog in de pers dat onderzoek in Vlaanderen aangeeft dat maar 1 op 2 werknemers zijn werk ervaart als werkbaar, als leefbaar. Maar...75% van de Vlamingen die in een onwerkbare job zit, verandert niet van werk. Wat zijn nu signalen om juist wél van werk te veranderen? Aan welke signalen merk je dat het vijf voor twaalf is om iets aan je werksituatie te veranderen?

Lees meer

De vijf slechtste excuses om niet van werk te veranderen

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen? Uiteraard zijn er heel wat goeie redenen waarom mensen toch niet van werk veranderen. Er zijn echter ook wat minder goeie redenen - zeg maar excuses - om niet van werk te veranderen. Ik lijst de vijf slechtste excuses alvast eens voor je op in dit artikel.

Lees meer

Werkgeluk is een werkwoord!

Vandaag zijn ‘werkgeluk’ en ‘burn-out’ termen die miljoen keer per dag op google gezocht worden. Ook in de media worden we overspoeld met berichten over ‘werkgeluk’. Het lijkt wel alsof iedereen altijd gelukkig moet zijn op het werk. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik vind dat werkgeluk vooral ook een werkwoord is en ik licht je graag toe waarom.

Lees meer

Help, ik beschik niet over alle gevraagde kwalificaties van de vacature! Wel of niet solliciteren?

Bij elke vacature hoort een waslijst aan kwalificaties waar je als sollicitant aan moet voldoen. Het lijkt soms alsof ze overal supermannen- en vrouwen zoeken, maar laat je niet direct ontmoedigen: ook als je niet over elke kwalificatie beschikt, kan je voor de job solliciteren.

Lees meer

6 Vooroordelen over loopbaancoaching

Over loopbaancoaching bestaan best wel wat vooroordelen. Net zoals over alle coaches. Hoorde ik deze week niet in de media de term 'kwakzalvers' gebruiken als synoniem voor coaches? Misschien heb je zelf ook wel vooroordelen over loopbaancoaching en weerhouden deze vooroordelen jou om de stap richting loopbaancoaching te zetten. Maar ondertussen voel je je wel niet beter in je werksituatie. Hieronder de 6 meest voorkomende vooroordelen over loopbaancoaching.

Lees meer

Wil jij deze zomer meer van je vakantie genieten?

14 juli...we kijken uit naar de zonnige dagen en onze vakantie. Uitkijken naar de vakantie doet iedereen, maar misschien ben jij wel écht aan het aftellen naar je zomervakantie omdat je het zo hard nodig hebt?? Misschien heb je zelfs berekend hoeveel werkdagen er nog zijn vooraleer je met vakantie kan? Er komen nog wel wat feestdagen en lange weekends aan, dus die helpen de periode tot aan je vakantie te overbruggen, want je voelt dat je ‘op’ bent. Je voelt dat je je elke dag naar het werk moet slepen. Als dit voor jou herkenbaar is, lees dan zeker verder.

Lees meer

Als werken je passie (niet) is

Passie lijkt een toverwoord als het om loopbaancoaching gaat. Maar is dat echt wel zo 'gezond' werken met passie of je passie in je werk vinden?

Lees meer

Werken omdat het moet

Volgens een onderzoek van begin 2017 is het aantal Belgen die werken ‘omdat het moet’ sinds 2009 met 9 procent gestegen. Dus: werken niet omdat je de job zelf leuk, interessant, waardevol of zinvol vindt maar werken omdat je MOET. Bijkomend moeten we dan ook allemaal langer werken. En dat in een tijd waarin we ook overal lezen en horen dat we moeten werken met goesting en passie. Te veel moeten in combinatie met werken als je het mij vraagt. Hier enkele tips om anders om te gaan met ‘moeten werken’.

Lees meer

Ben jij een zittenblijver op het werk?

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen. Dat is de groep die ik ‘zittenblijvers’ noem en die ik als HR in verschillende organisaties zag.

Lees meer

Chronisch ziek en werk: 5 praktische tips

Afgelopen week kwam er weer veel in de media rond ‘langdurige zieken’. Onder deze groep ‘langdurige zieken’ vallen ook heel wat mensen die chronisch ziek zijn. ‘Ziek zijn, je moet er maar mee leren leven’ krijg je als chronisch zieke vaak te horen. Mee leren leven en dan ook nog mee leren werken want chronisch ziek zijn betekent niet altijd dat je niet kan werken.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x