Blog

Over orchideeën en organisaties

Terwijl ik uitkijk naar het moment waarop de bloemen van de orchidee op de foto zullen opengaan, bedenk ik dat er een mooie link is tussen orchideeën en organisaties. Benieuwd naar mijn mijmeringen over orchideeën, organisaties, werknemers en talenten?

Raken je voornemens voor 2019 ondergesneeuwd?

De start van een nieuw jaar, nieuwe kansen liggen klaar. En je maakt een lijstje van je goede voornemens voor het nieuwe jaar: vermageren, meer sporten, stoppen met roken en van werk veranderen. Je kijkt het nieuwe jaar positief tegemoet en je neemt je voor actie te ondernemen om 2019 (nog) beter te maken dan 2018. Heel wat goede voornemens raken eind januari helaas al wat ondergesneeuwd, maar hier drie praktische tips om je voornemen van werk te veranderen alvast vorm te geven.

Werken omdat het moet

Volgens een onderzoek van begin 2017 is het aantal Belgen die werken ‘omdat het moet’ sinds 2009 met 9 procent gestegen. Dus: werken niet omdat je de job zelf leuk, interessant, waardevol of zinvol vindt maar werken omdat je MOET. Bijkomend moeten we dan ook allemaal langer werken. En dat in een tijd waarin we ook overal lezen en horen dat we moeten werken met goesting en passie. Te veel moeten in combinatie met werken als je het mij vraagt. Hier enkele tips om anders om te gaan met ‘moeten werken’.

Should I stay or should I go?

Naast een geweldig nummer van The Clash is dit een vraag waar veel mensen in hun professionele context mee zitten: Blijf ik in mijn huidige job of verander ik? Is dit een vraag waar jij al een tijd over piekert of lig je er misschien zelfs ’s nachts van wakker? De enige die deze moeilijke vraag kan beantwoorden, ben jezelf. Hieronder een eenvoudige manier om één en ander in kaart te brengen voor jezelf.

Een job combineren als mama en papa: 3 praktische tips van een ervaringsdeskundige

"24 heures dans une journée, 86400 secondes. Et toujours pas de temps pour nous" zingt Axelle Red in haar liedje 'Temps pour nous'. Herkenbaar? Een van onze grootste uitdagingen van vandaag is het vinden van een evenwicht in het leven. Jonge ouders, mantelzorgers,... het is hoe langer hoe minder evident het evenwicht in balans te houden.

1 jaar als loopbaancoach

‘Geef me een job die bij me past en ik hoef nooit meer te werken’, een citaat van Chinees filosoof Confucius, dat was exact een jaar geleden mijn voornemen. Een job die bij me past, voor mezelf en voor jullie. Volgende maand zal het immers één jaar geleden zijn dat ik als loopbaancoach aan de slag ging. Met 20 jaar ervaring in HR en werken met mensen leek dit de volgende stap in mijn loopbaan te zijn. Bij het uitblazen van dat kaarsje op de taart even tijd om ook cijfermatig terug te blikken op de voorbije twaalf maanden…

What the VUCA?

Als er een term is waar we de laatste periode veel mee geconfronteerd worden is het wel de VUCA-wereld. Wat is dit en hoe heeft dit VUCA gebeuren een impact op jouw loopbaan?

Ben jij een zittenblijver op het werk?

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen. Dat is de groep die ik ‘zittenblijvers’ noem en die ik als HR in verschillende organisaties zag.

Chronisch ziek en werk: 5 praktische tips

Afgelopen week kwam er weer veel in de media rond ‘langdurige zieken’. Onder deze groep ‘langdurige zieken’ vallen ook heel wat mensen die chronisch ziek zijn. ‘Ziek zijn, je moet er maar mee leren leven’ krijg je als chronisch zieke vaak te horen. Mee leren leven en dan ook nog mee leren werken want chronisch ziek zijn betekent niet altijd dat je niet kan werken.

LEGO® en loopbaancoaching

Wie kent de gekleurde LEGO® blokken niet? Heb jij er ook mee gespeeld als kind? Ik in elk geval wel. En al waren de LEGO®dozen vroeger heel wat bescheidener dan de flashy series die er nu op de markt zijn, spelen met LEGO® was ook toen fun. Maar wat hier relevant is: wat heb ik als coach Ann met LEGO®? Ik leg je dit graag stap voor stap uit, of beter gezegd blokje per blokje…

Γνῶθι σεαυτόν of wat het orakel van Delphi ons al vertelde over solliciteren

Misschien al geraden ondertussen door naar de titel van deze blog te kijken: In mijn middelbaar volgde ik de richting Latijn-Grieks en dit vanuit een interesse in de Grieks-Romeinse cultuur en in taal. Wanneer mijn middelbare studie ter sprake komt, dan kreeg en krijg ik de vraag: wat doe je daar dan nu mee? Wel, laat me jullie verrassen: ik haal daar nog elke dag verbazend veel uit. Benieuwd?

Wat Blind Getrouwd ons leert over solliciteren

Misschien keek jij de voorbije weken ook naar Blind Getrouwd, het televisieprogramma waarin tien singles de stap durven te zetten om met een wildvreemde in het huwelijksbootje te stappen. Het is allicht mijn achtergrond in Human Resources en Selectie & Rekrutering die maakt dat ik me de vraag stel: hoe zou het zijn om ‘blind’ te solliciteren?

Start to work: 5 dilemma’s over de eerste job die niemand op Facebook post

Eén van de groepen waar ik mij in loopbaancoaching specifiek op richt zijn ‘jonge starters’: twintigers die na het afstuderen in hun eerste job(s) zitten, maar het gevoel hebben in de verkeerde job te zitten, de vrees hebben niet op hun juiste loopbaankoers te zitten.

Als werken je passie (niet) is

Passie lijkt een toverwoord als het om loopbaancoaching gaat. Maar is dat echt wel zo 'gezond' werken met passie of je passie in je werk vinden?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x