Hoe vind je een goeie coach: 6 praktische tips!

Hoe start je de zoektocht naar een coach? Vaak vraagt het even wat tijd om te beslissen naar een coach te stappen. Wanneer je dat dan beslist hebt, ja hoe vind je dan een ‘goeie’coach en daarmee bedoel ik: een coach die jou kan verder helpen? Ik deel graag enkele tips hoe je de geschikte coach voor jou kan vinden.


Er is een groot aanbod aan coaches, dat heb je ongetwijfeld al gemerkt. Nu, ik denk dat dit ook wel gewoon wil zeggen dat er een grote vraag is naar coaches. Maar goed, als jij op zoek gaat naar een coach, dan kan je door de bomen het bos niet meer zien door dit overaanbod. Hoe ga je dan best aan de slag?

 1. Wat is je vraag? Het eerste dat je duidelijk voor jezelf moet uitmaken is waarom je een coach zoekt. Wat is de vraag waar je mee worstelt en waar je via coaching een antwoord op zoekt. Bij mij kan je vb. terecht met loopbaan-, sollicitatie-, re-integratie en stress gerelateerde vragen. Ik kan je dus niet verder helpen met vragen rond relaties, kinderen,… Daarom begint het zoeken naar een goede coach eerst met duidelijkheid krijgen over het soort vraag waar je mee zit.
 2. ‘Mond-aan-mond’ reclame: Mocht je in je omgeving iemand kennen die al bij een bepaalde coach is geweest, kan je bij die persoon natuurlijk wel eens vragen naar de eigen ervaringen. Ik merk vaak dat mensen zo ook bij mij terechtkomen, ze kennen iemand die al bij mij in coaching kwam en tevreden was van het coachingstraject. Nu let op: een goeie coach voor de ene persoon kan daarom voor jou misschien niet een goeie coach zijn. Dus zeker belangrijk ook je eigen gevoel te volgen.
 3. Via huisarts: heel wat huisartsen kennen in hun omgeving ook wel vaak coaches en kunnen je dus ook naar bepaalde coaches doorverwijzen. Zo heb je al de zekerheid dat je arts positieve ervaringen heeft met deze coach. Ook hier geldt zeker weer de aanvulling van daarnet: een coach waarmee je huisarts positieve ervaringen heeft, wil daarom nog niet zeggen dat die coach ook voor jou de beste keuze zal zijn.
 4. Via Google: als je vb  ‘loopbaancoach’ met je regio erbij ingeeft op google, dan krijg je pagina’s achter elkaar een overzicht van websites van loopbaancoaches. Je ziet meteen dat het aanbod erg groot is. Bovenaan de lijst zal je websites zien verschijnen waar ook ‘advertentie’ bij vermeld staat. Dat betekent dat dit coaches/organisaties zijn die adverteren op google om bovenaan de zoekresultaten te verschijnen.  Dit zullen meestal de grotere loopbaancentra zijn die hier wat geld tegen aan gooien. Ze zijn daarom zeker niet de beste of meest geschikte om bij terecht te kunnen. Er bestaan ook enkele websites als ‘vind een coach’ waarop coaches tegen betaling hun aanbod voorstellen. Best is ook hier even door te klikken naar de eigen website van de coach zelf om meer info te verzamelen.
  • Hoe die websites bekijken?
   • Je kan eens klikken op die websites en kijken of de ‘look & feel’ van de website jou aanspreekt. Is er vb een blog op de website, spreken deze blogs je aan?
   • Lees ook eens na welke werkwijze en zienswijze de coach of organisatie hanteert. Komt dat overeen met jouw beeld en wie jij bent? De ene methode zal je waarschijnlijk veel meer aanspreken dan de andere.
   • Check zeker ook de achtergrond van de coach: welk parcours doorliep die coach zelf, welke opleiding volgde de coach al, heeft de coach met bepaalde sectoren meer affiniteit, welke ervaring heeft de coach al, doet de persoon dit als hoofd- of bijberoep,…
   • Kijk ook eens op de website of de coach bij bepaalde beroepsverenigingen is aangesloten (vb VESB voor stress- en burn-outcoaches,… een erkend loopbaancentrum voor loopbaancoaches). Zo kan je zeker zijn dat de coach over een minimum ervaring zal beschikken, de nodige opleiding gevolgd hebben en ook deel uitmaakt van intervisiegroepen.
   • Staan er bepaalde referenties/beoordelingen op de website?
 5. Kennismakingsgesprek: dit vind ik zelf bijna het belangrijkste element in je verkenning naar een coach: dat je via een vrijblijvend kennismakingsgesprek eens kan langsgaan bij de coach, de coach ontmoeten, je vraag schetsen, de aanpak van de coach toegelicht krijgen, de praktijkruimte kan ervaren,… Maw: voel jij je daar bij die coach op je gemak en voel je de ‘klik’, het vertrouwen dat nodig is om de coaching te starten. Ik vind het erg belangrijk dat dit kennismakingsgesprek face to face gebeurt en niet telefonisch of via skype.  
 6. Praktische zaken: hou bij het kiezen van een coach zeker ook rekening met enkele praktische zaken zoals vb locatie, tijdstippen, parking of openbaar vervoer,… Je zal immers een aantal keren bij de coach langsgaan, dus geef zeker ook aandacht aan de bereikbaarheid.

De beste raad die ik je kan geven in je zoektocht naar een coach: Neem echt de tijd om iemand te vinden die bij je past, iemand die voor jou een goede coach kan zijn. Dat maakt de kans van slagen van je coachtraject én het plezier dat je eraan beleeft ontzettend groot! Heel veel succes!


Hoe vind je een goeie coach: 6 praktische tips!

Een leugentje om bestwil op je CV?

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, is je CV je eerste en belangrijkste wapen in de strijd. Maar wat met een leugentje om bestwil op je CV over je diploma, je rijbewijs, een burn-out, een langdurige afwezigheid of werkloosheid? Doen of niet doen?

Lees meer

Hoe omgaan met dreigend ontslag: 3 concrete tips!

Gisteren hakte het nieuws van Brussels Airlines er hard in: 1.000 jobs bedreigd door herstructurering… “Een van de zovele firma’s die zullen ontslagen” las ik in één van de commentaren bij het artikel. Onderzoek van de laatste weken gaf al aan dat 1 op 5 mensen die nu tijdelijk werkloos zijn, vrezen hun job te verliezen. Voor heel wat zelfstandigen dreigt er faillissement… Voor wie vreest zijn job of zaak te verliezen, schreef ik deze blog met 3 tips over hoe met een dreigend ontslag of faillissement om te gaan. En nee, ik ga nu niet meteen zeggen dat het verlies van je job of je zaak misschien een nieuwe start kan zijn, want ik weet dat je dat op dit moment niet zo ziet.

Lees meer

Durven vertragen, het mooiste geschenk aan jezelf

Durven vertragen, dat betekent durven keuzes maken. Wat doe je nog wel, wat doe je niet meer. Durven vertragen, dat is durven nee zeggen en durven je grenzen stellen, op je werk en in je privé. Durven vertragen, dat is durven foert zeggen! Durven vertragen, dat is het mooiste geschenk dat je aan jezelf kan geven.

Lees meer

Waarom coaching bij mij geen ‘zever in pakskes’ is…

Coaching komt niet altijd positief onder de aandacht. Ik citeer twee krantenkoppen van de afgelopen jaren : “Loopbaancheques leiden soms naar charlatans en pure kwakzalverij”’ in EOS Magazine of deze uit het Laatste Nieuws “Grootste charlatan kan zich burn-outcoach noemen”. Ik krijg zelf ook te maken met deze vooroordelen over coaches, en zie de toename in aantal coaches in mijn omgeving ook, maar ik stoor me er niet meer aan want… ik weet dat coaching bij mij geen ‘zever in pakskes’ is en dat licht ik je graag toe in deze blog.

Lees meer

50+: 'out' op de arbeidsmarkt?

50+, ‘out’ op de arbeidsmarkt? ‘Zever in pakskes’ zegt mijn gezond verstand als 50-jarige daarop, want : iemand van 50 die heeft vandaag nog pakweg 17 werkjaren voor de boeg. Maar de realiteit is ook: 50+ en de arbeidsmarkt, niet altijd zo een rooskleurige combinatie als op deze foto.

Lees meer

7 tips voor je CV!

Jouw CV is van groot belang bij het solliciteren: het zal zorgen voor de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt én zal bepalen of je weerhouden wordt voor het vervolg van de procedure. Ik ga het in deze blog NIET hebben over dat er geen schrijffouten of vakantiefoto's op je CV mogen voorkomen. Wel deel ik hier zeven tips die je CV sterker maken.

Lees meer

To coach or not to coach bij burn-out

'Burn-out, een epidemie', 'de ziekte van de 21ste eeuw'... 'Nog nooit zoveel mensen thuis met burn-out'. Je hoort veel verschillende dingen over burn-out, ook vragen en kritiek over coaches en burn-out. In deze blog probeer ik kort en bondig weer te geven wanneer welke coach iets voor jou kan betekenen bij burn-out.

Lees meer

7 signalen dat het tijd is om van werk te veranderen

Dit weekend kwam nog in de pers dat onderzoek in Vlaanderen aangeeft dat maar 1 op 2 werknemers zijn werk ervaart als werkbaar, als leefbaar. Maar...75% van de Vlamingen die in een onwerkbare job zit, verandert niet van werk. Wat zijn nu signalen om juist wél van werk te veranderen? Aan welke signalen merk je dat het vijf voor twaalf is om iets aan je werksituatie te veranderen?

Lees meer

De vijf slechtste excuses om niet van werk te veranderen

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen? Uiteraard zijn er heel wat goeie redenen waarom mensen toch niet van werk veranderen. Er zijn echter ook wat minder goeie redenen - zeg maar excuses - om niet van werk te veranderen. Ik lijst de vijf slechtste excuses alvast eens voor je op in dit artikel.

Lees meer

Werkgeluk is een werkwoord!

Vandaag zijn ‘werkgeluk’ en ‘burn-out’ termen die miljoen keer per dag op google gezocht worden. Ook in de media worden we overspoeld met berichten over ‘werkgeluk’. Het lijkt wel alsof iedereen altijd gelukkig moet zijn op het werk. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik vind dat werkgeluk vooral ook een werkwoord is en ik licht je graag toe waarom.

Lees meer

Help, ik beschik niet over alle gevraagde kwalificaties van de vacature! Wel of niet solliciteren?

Bij elke vacature hoort een waslijst aan kwalificaties waar je als sollicitant aan moet voldoen. Het lijkt soms alsof ze overal supermannen- en vrouwen zoeken, maar laat je niet direct ontmoedigen: ook als je niet over elke kwalificatie beschikt, kan je voor de job solliciteren.

Lees meer

6 Vooroordelen over loopbaancoaching

Over loopbaancoaching bestaan best wel wat vooroordelen. Net zoals over alle coaches. Hoorde ik deze week niet in de media de term 'kwakzalvers' gebruiken als synoniem voor coaches? Misschien heb je zelf ook wel vooroordelen over loopbaancoaching en weerhouden deze vooroordelen jou om de stap richting loopbaancoaching te zetten. Maar ondertussen voel je je wel niet beter in je werksituatie. Hieronder de 6 meest voorkomende vooroordelen over loopbaancoaching.

Lees meer

Wil jij deze zomer meer van je vakantie genieten?

14 juli...we kijken uit naar de zonnige dagen en onze vakantie. Uitkijken naar de vakantie doet iedereen, maar misschien ben jij wel écht aan het aftellen naar je zomervakantie omdat je het zo hard nodig hebt?? Misschien heb je zelfs berekend hoeveel werkdagen er nog zijn vooraleer je met vakantie kan? Er komen nog wel wat feestdagen en lange weekends aan, dus die helpen de periode tot aan je vakantie te overbruggen, want je voelt dat je ‘op’ bent. Je voelt dat je je elke dag naar het werk moet slepen. Als dit voor jou herkenbaar is, lees dan zeker verder.

Lees meer

Als werken je passie (niet) is

Passie lijkt een toverwoord als het om loopbaancoaching gaat. Maar is dat echt wel zo 'gezond' werken met passie of je passie in je werk vinden?

Lees meer

Werken omdat het moet

Volgens een onderzoek van begin 2017 is het aantal Belgen die werken ‘omdat het moet’ sinds 2009 met 9 procent gestegen. Dus: werken niet omdat je de job zelf leuk, interessant, waardevol of zinvol vindt maar werken omdat je MOET. Bijkomend moeten we dan ook allemaal langer werken. En dat in een tijd waarin we ook overal lezen en horen dat we moeten werken met goesting en passie. Te veel moeten in combinatie met werken als je het mij vraagt. Hier enkele tips om anders om te gaan met ‘moeten werken’.

Lees meer

Ben jij een zittenblijver op het werk?

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen. Dat is de groep die ik ‘zittenblijvers’ noem en die ik als HR in verschillende organisaties zag.

Lees meer

Chronisch ziek en werk: 5 praktische tips

Afgelopen week kwam er weer veel in de media rond ‘langdurige zieken’. Onder deze groep ‘langdurige zieken’ vallen ook heel wat mensen die chronisch ziek zijn. ‘Ziek zijn, je moet er maar mee leren leven’ krijg je als chronisch zieke vaak te horen. Mee leren leven en dan ook nog mee leren werken want chronisch ziek zijn betekent niet altijd dat je niet kan werken.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x