De vijf slechtste excuses om niet van werk te veranderen

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen? Uiteraard zijn er heel wat goeie redenen waarom mensen ondanks ontevredenheid toch niet van werk veranderen. Er zijn echter ook wat minder goeie redenen - zeg maar excuses - om niet van werk te veranderen. Hieronder de 5 slechtste excuses om niet van werk te veranderen...

 

Excuus 1: “Ik heb geen tijd om nieuw werk te zoeken”

Het excuus bij uitstek van deze tijd: geen tijd! En ja, het klopt, we hebben het vaak druk, zowel privé als professioneel. Maar te lang blijven zitten in een werkomgeving die jou ontevreden maakt, zal vroeg of laat gevolgen hebben, op je werk en ook in je privéleven. Tijd heb je niet, maar je kan tijd maken voor de dingen die belangrijk zijn voor jou. Máák dus tijd voor een zoektocht naar nieuw werk. Plan tijd in om naar vacatures te kijken, om je CV op te stellen,... Je goed voelen op de plek waar je meer uren per week doorbrengt dan thuis is van te groot belang in je leven om er geen tijd voor te maken.

Excuus 2: “Het zal wel beter worden”

Herkenbaar? Je denkt dat het wel beter zal gaan na je verlof, na de kerstperiode, in 2020, na het vertrek van je baas/collega, na de invoering van het nieuwe systeem,… Zeg eens eerlijk: hoelang maak je jezelf al wijs dat het gaat beteren? En wat doet dat ‘blijven zitten’ met jou ondertussen? Blijf je je ontevreden voelen op je werk en heb je –zonder resultaat- alles geprobeerd wat in je macht ligt om het op te lossen? Dan moet je misschien gewoon aanvaarden dat het ijdele hoop is nog langer te wachten op verbetering en dat het enige wat je nog kan doen is je werkgeluk zelf (terug) in handen te nemen en een andere job zoeken.

Excuus 3: “Ik vind toch niets beters”

Misschien doe je je werk op zich inhoudelijk wel heel graag, maar stoor je je aan je collega’s, het beleid, je leidinggevende… Het kan ook zijn dat de omgeving en collega’s super zijn, maar dat de inhoud van je werk totaal niet bij je past. Je zal dus altijd elementen hebben waarvoor je nu wel goed zit en misschien vrees je dat je elders hierop zal moeten inboeten. 'Niets beters vinden' kan ook gelinkt zijn aan het loonpakket dat je nu hebt. Als je huidige job je nu een mooi loon en heel wat interessante voordelen geeft, kan dat de reden zijn om te blijven. Men noemt dit 'de gouden kooi'. Weeg echter ook eens af hoeveel het blijven zitten in die gouden kooi je 'kost' op andere vlakken zoals uitdaging, voldoening, groei, werkgeluk of zelfs gezondheid. Goud oké, maar maak je niets wijs: het is en blijft vooral een kooi!

Excuus 4: “Ik ben geen opgever”

Misschien heb je de voorbije jaren al zodanig veel energie in je huidige job gestoken, dat je vindt dat je nu niet meer terug kan en moet doorzetten. Je hebt hard gewerkt om te staan waar je nu staat, en weggaan voelt als ‘opgeven’. Niets is minder waar! Koppig blijven vasthouden aan een werksituatie die je niet gelukkig maakt, is geen goed idee. Elke minuut die je verder in een voor jou ongezonde of ongelukkige werkomgeving steekt, is er één te veel. Starten met zoeken naar welke job er beter bij jou past en een nieuw hoofdstuk beginnen, dat is niet opgeven, maar dat is kiezen voor jezelf en je toekomst en is juist heel dapper.

Excuus 5: “Het is overal iets”

Daar ben ik het helemaal mee eens. Op geen enkele werkplek is het alleen maar rozengeur en maneschijn, maar… de goede momenten moeten wel opwegen tegen de slechte. Als de balans al een tijdje niet meer duidelijk positief is, dan is er allicht iets structureels in die werksituatie die je ontevreden maakt. Een nieuwe start maken op een andere plaats kan je weer de energie geven die je nodig hebt om meer van je werk en leven te genieten.


Merk je bij jezelf dat je huidig werk je niet meer de energie, voldoening, waardering,… biedt die jij nodig hebt om je goed te voelen en om je talenten optimaal te kunnen inzetten? Heb je het moeilijk de knoop door te hakken om een volgende stap te zetten? Dan kan loopbaancoaching je hierbij helpen. En zeg nu niet dat je geen tijd hebt!  Zet de eerste stap nu en klik op deze link om je kennismakingsgesprek te boeken.


De vijf slechtste excuses om niet van werk te veranderen

Een leugentje om bestwil op je CV?

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, is je CV je eerste en belangrijkste wapen in de strijd. Maar wat met een leugentje om bestwil op je CV over je diploma, je rijbewijs, een burn-out, een langdurige afwezigheid of werkloosheid? Doen of niet doen?

Lees meer

Hoe omgaan met dreigend ontslag: 3 concrete tips!

Gisteren hakte het nieuws van Brussels Airlines er hard in: 1.000 jobs bedreigd door herstructurering… “Een van de zovele firma’s die zullen ontslagen” las ik in één van de commentaren bij het artikel. Onderzoek van de laatste weken gaf al aan dat 1 op 5 mensen die nu tijdelijk werkloos zijn, vrezen hun job te verliezen. Voor heel wat zelfstandigen dreigt er faillissement… Voor wie vreest zijn job of zaak te verliezen, schreef ik deze blog met 3 tips over hoe met een dreigend ontslag of faillissement om te gaan. En nee, ik ga nu niet meteen zeggen dat het verlies van je job of je zaak misschien een nieuwe start kan zijn, want ik weet dat je dat op dit moment niet zo ziet.

Lees meer

Durven vertragen, het mooiste geschenk aan jezelf

Durven vertragen, dat betekent durven keuzes maken. Wat doe je nog wel, wat doe je niet meer. Durven vertragen, dat is durven nee zeggen en durven je grenzen stellen, op je werk en in je privé. Durven vertragen, dat is durven foert zeggen! Durven vertragen, dat is het mooiste geschenk dat je aan jezelf kan geven.

Lees meer

Waarom coaching bij mij geen ‘zever in pakskes’ is…

Coaching komt niet altijd positief onder de aandacht. Ik citeer twee krantenkoppen van de afgelopen jaren : “Loopbaancheques leiden soms naar charlatans en pure kwakzalverij”’ in EOS Magazine of deze uit het Laatste Nieuws “Grootste charlatan kan zich burn-outcoach noemen”. Ik krijg zelf ook te maken met deze vooroordelen over coaches, en zie de toename in aantal coaches in mijn omgeving ook, maar ik stoor me er niet meer aan want… ik weet dat coaching bij mij geen ‘zever in pakskes’ is en dat licht ik je graag toe in deze blog.

Lees meer

Hoe vind je een goeie coach: 6 praktische tips!

Hoe start je de zoektocht naar een coach? Vaak vraagt het even wat tijd om te beslissen naar een coach te stappen. Wanneer je dat dan beslist hebt, ja hoe vind je dan een ‘goeie’coach en daarmee bedoel ik: een coach die jou kan verder helpen? Ik deel graag enkele tips hoe je de geschikte coach voor jou kan vinden.

Lees meer

50+: 'out' op de arbeidsmarkt?

50+, ‘out’ op de arbeidsmarkt? ‘Zever in pakskes’ zegt mijn gezond verstand als 50-jarige daarop, want : iemand van 50 die heeft vandaag nog pakweg 17 werkjaren voor de boeg. Maar de realiteit is ook: 50+ en de arbeidsmarkt, niet altijd zo een rooskleurige combinatie als op deze foto.

Lees meer

7 tips voor je CV!

Jouw CV is van groot belang bij het solliciteren: het zal zorgen voor de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt én zal bepalen of je weerhouden wordt voor het vervolg van de procedure. Ik ga het in deze blog NIET hebben over dat er geen schrijffouten of vakantiefoto's op je CV mogen voorkomen. Wel deel ik hier zeven tips die je CV sterker maken.

Lees meer

To coach or not to coach bij burn-out

'Burn-out, een epidemie', 'de ziekte van de 21ste eeuw'... 'Nog nooit zoveel mensen thuis met burn-out'. Je hoort veel verschillende dingen over burn-out, ook vragen en kritiek over coaches en burn-out. In deze blog probeer ik kort en bondig weer te geven wanneer welke coach iets voor jou kan betekenen bij burn-out.

Lees meer

7 signalen dat het tijd is om van werk te veranderen

Dit weekend kwam nog in de pers dat onderzoek in Vlaanderen aangeeft dat maar 1 op 2 werknemers zijn werk ervaart als werkbaar, als leefbaar. Maar...75% van de Vlamingen die in een onwerkbare job zit, verandert niet van werk. Wat zijn nu signalen om juist wél van werk te veranderen? Aan welke signalen merk je dat het vijf voor twaalf is om iets aan je werksituatie te veranderen?

Lees meer

Werkgeluk is een werkwoord!

Vandaag zijn ‘werkgeluk’ en ‘burn-out’ termen die miljoen keer per dag op google gezocht worden. Ook in de media worden we overspoeld met berichten over ‘werkgeluk’. Het lijkt wel alsof iedereen altijd gelukkig moet zijn op het werk. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik vind dat werkgeluk vooral ook een werkwoord is en ik licht je graag toe waarom.

Lees meer

Help, ik beschik niet over alle gevraagde kwalificaties van de vacature! Wel of niet solliciteren?

Bij elke vacature hoort een waslijst aan kwalificaties waar je als sollicitant aan moet voldoen. Het lijkt soms alsof ze overal supermannen- en vrouwen zoeken, maar laat je niet direct ontmoedigen: ook als je niet over elke kwalificatie beschikt, kan je voor de job solliciteren.

Lees meer

6 Vooroordelen over loopbaancoaching

Over loopbaancoaching bestaan best wel wat vooroordelen. Net zoals over alle coaches. Hoorde ik deze week niet in de media de term 'kwakzalvers' gebruiken als synoniem voor coaches? Misschien heb je zelf ook wel vooroordelen over loopbaancoaching en weerhouden deze vooroordelen jou om de stap richting loopbaancoaching te zetten. Maar ondertussen voel je je wel niet beter in je werksituatie. Hieronder de 6 meest voorkomende vooroordelen over loopbaancoaching.

Lees meer

Wil jij deze zomer meer van je vakantie genieten?

14 juli...we kijken uit naar de zonnige dagen en onze vakantie. Uitkijken naar de vakantie doet iedereen, maar misschien ben jij wel écht aan het aftellen naar je zomervakantie omdat je het zo hard nodig hebt?? Misschien heb je zelfs berekend hoeveel werkdagen er nog zijn vooraleer je met vakantie kan? Er komen nog wel wat feestdagen en lange weekends aan, dus die helpen de periode tot aan je vakantie te overbruggen, want je voelt dat je ‘op’ bent. Je voelt dat je je elke dag naar het werk moet slepen. Als dit voor jou herkenbaar is, lees dan zeker verder.

Lees meer

Als werken je passie (niet) is

Passie lijkt een toverwoord als het om loopbaancoaching gaat. Maar is dat echt wel zo 'gezond' werken met passie of je passie in je werk vinden?

Lees meer

Werken omdat het moet

Volgens een onderzoek van begin 2017 is het aantal Belgen die werken ‘omdat het moet’ sinds 2009 met 9 procent gestegen. Dus: werken niet omdat je de job zelf leuk, interessant, waardevol of zinvol vindt maar werken omdat je MOET. Bijkomend moeten we dan ook allemaal langer werken. En dat in een tijd waarin we ook overal lezen en horen dat we moeten werken met goesting en passie. Te veel moeten in combinatie met werken als je het mij vraagt. Hier enkele tips om anders om te gaan met ‘moeten werken’.

Lees meer

Ben jij een zittenblijver op het werk?

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen. Dat is de groep die ik ‘zittenblijvers’ noem en die ik als HR in verschillende organisaties zag.

Lees meer

Chronisch ziek en werk: 5 praktische tips

Afgelopen week kwam er weer veel in de media rond ‘langdurige zieken’. Onder deze groep ‘langdurige zieken’ vallen ook heel wat mensen die chronisch ziek zijn. ‘Ziek zijn, je moet er maar mee leren leven’ krijg je als chronisch zieke vaak te horen. Mee leren leven en dan ook nog mee leren werken want chronisch ziek zijn betekent niet altijd dat je niet kan werken.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x