Hoe omgaan met dreigend ontslag: 3 concrete tips!

Gisteren hakte het nieuws van Brussels Airlines er hard in: 1.000 jobs bedreigd door herstructurering… “Een van de zovele firma’s die zullen ontslagen” las ik in één van de commentaren bij het artikel. Onderzoek van de laatste weken gaf al aan dat 1 op 5 mensen die nu tijdelijk werkloos zijn, vrezen hun job te verliezen. Voor heel wat zelfstandigen dreigt er faillissement… Pfft, niet makkelijk om in deze tijden positief te blijven. Voor wie vreest zijn job of zaak te verliezen, schreef ik deze blog met 3 tips over hoe met een dreigend ontslag om te gaan. En nee, ik ga nu niet meteen zeggen dat je ontslag misschien een nieuwe start kan zijn, want ik weet dat je dat op dit moment niet zo ziet.

1. Praat erover

Beginnen bij het begin… de angst waar je mee zit, is een normale reactie op en abnormale situatie. Het ligt niet aan jou, krop het dus niet op, laat je zelfvertrouwen niet ondermijnen door wat er gebeurd. Als je straks op zoek moet naar een nieuwe job, dan heb je je zelfvertrouwen hard nodig. Erover praten kan zeker helpen. Enerzijds om je hart eens te luchten. Anderzijds kan erover praten zorgen dat je ook nieuwe mogelijkheden, andere opportuniteiten ziet. Misschien is er in het bedrijf van je vriend, kennis,… wel nood aan nieuwe medewerkers of kent hij iemand die iemand kent… Erover praten met je vrienden, je partner,… het zorgt dat je het niet blijft opkroppen en wie weet opent het mogelijkheden naar de toekomst. 

2. Verzet je gedachten

Erover praten is goed, erover piekeren is onvermijdelijk, maar zoek toch ook een manier om het piekeren over je situatie even stop te zetten. Een uitlaatklep dus. Zorg dat je activiteiten plant die de zorgen in je hoofd even naar de achtergrond doen verdwijnen. Het is al langer bewezen dat een activiteit in  buitenlucht een ideale boost is tegen stress. Wandelen, joggen, fietsen,… Of kan jij je verliezen in een boek, luisteren naar muziek, kruiswoordraadselen? Gun jezelf zeker nu zo een ontspanningsmomenten. In momenten van ontspanningen kom je vaak zelf tot nieuwe inzichten.

3. Bereid je voor 

Je weet niet wat de toekomst brengt en je bent bang je werk te verliezen? Dat geeft je onzekerheid en een deel van je stress komt uiteraard ook voort uit die onzekerheid. Wat je kan doen om die onzekerheid wat tegen te gaan, is je voorbereiden op je ontslag. Probeer al werk te maken van een plan B in geval het toch mis zou gaan. Ik ga nu niet meteen zeggen dat je ontslag of faillissement misschien een nieuwe start kan zijn, want ik weet dat je dat op dit moment niet zo ziet. Hoelang is het geleden dat je nog eens je CV opfriste? Hoelang is het geleden dat je je eens afvroeg waar je naar toe wil met je professionele toekomst? Als je nu de tijd neemt om uit te maken wat je jezelf ziet doen de komende jaren, waar je zin in hebt, dan zal je bij een eventueel ontslag beter weten op welke soort jobs solliciteren. Als je dan ook al je CV klaar hebt om uit te sturen, ja dan heb je alvast een voorsprong om een nieuwe job te bemachtigen. Als je het gevoel hebt beter voorbereid te zijn op wat je te wachten staat, zal je al minder last hebben van de onzekerheid.


Als je dit leest, dan vrees je misschien wel je job of je zaak te verliezen. Ik hoop dat deze 3 tips je een beetje ondersteunen. 

Makkelijk is het niet, dat weet ik goed. Ik wil je zeker ook meegeven dat een loopbaancoaching je hier zeker ook bij kan helpen. Dus als je het moeilijk vindt dit alleen aan te pakken, gun jezelf een loopbaancoaching.

Via het systeem van de VDAB loopbaancheque kost een uur professionele coaching je slechts 10€. Weet dat je van het systeem van de VDAB loopbaancheque gebruik kan maken wanneer

  • Je werknemer of zelfstandige bent en 7 jaar werkt ( ook wanneer je nu in tijdelijke werkloosheid bent of een overbrugginsgrecht hebt aangevraagd)
  • Je opzegtermijn loopt of je een verbrekingsvergoeding ontvangt die nog loopt.

Eens je uitdienst bent of niet meer gedekt bent door een opzegtermijn of verbrekingsvergoeding, kan je helaas van de loopbaancheque geen gebruik meer maken. Dus: als jij het gevoel hebt dat loopbaancoaching je kan helpen en je vreest je job of je zaak te verliezen, vraag dan nu je loopbaancheque aan en contacteer me voor je vrijblijvend kennismakingsgesprek! Ik hoor graag waar ik jou mee kan ondersteunen!Hoe omgaan met  dreigend ontslag: 3 concrete tips!

Een leugentje om bestwil op je CV?

Als je op zoek bent naar een nieuwe job, is je CV je eerste en belangrijkste wapen in de strijd. Maar wat met een leugentje om bestwil op je CV over je diploma, je rijbewijs, een burn-out, een langdurige afwezigheid of werkloosheid? Doen of niet doen?

Lees meer

Durven vertragen, het mooiste geschenk aan jezelf

Durven vertragen, dat betekent durven keuzes maken. Wat doe je nog wel, wat doe je niet meer. Durven vertragen, dat is durven nee zeggen en durven je grenzen stellen, op je werk en in je privé. Durven vertragen, dat is durven foert zeggen! Durven vertragen, dat is het mooiste geschenk dat je aan jezelf kan geven.

Lees meer

Waarom coaching bij mij geen ‘zever in pakskes’ is…

Coaching komt niet altijd positief onder de aandacht. Ik citeer twee krantenkoppen van de afgelopen jaren : “Loopbaancheques leiden soms naar charlatans en pure kwakzalverij”’ in EOS Magazine of deze uit het Laatste Nieuws “Grootste charlatan kan zich burn-outcoach noemen”. Ik krijg zelf ook te maken met deze vooroordelen over coaches, en zie de toename in aantal coaches in mijn omgeving ook, maar ik stoor me er niet meer aan want… ik weet dat coaching bij mij geen ‘zever in pakskes’ is en dat licht ik je graag toe in deze blog.

Lees meer

Hoe vind je een goeie coach: 6 praktische tips!

Hoe start je de zoektocht naar een coach? Vaak vraagt het even wat tijd om te beslissen naar een coach te stappen. Wanneer je dat dan beslist hebt, ja hoe vind je dan een ‘goeie’coach en daarmee bedoel ik: een coach die jou kan verder helpen? Ik deel graag enkele tips hoe je de geschikte coach voor jou kan vinden.

Lees meer

50+: 'out' op de arbeidsmarkt?

50+, ‘out’ op de arbeidsmarkt? ‘Zever in pakskes’ zegt mijn gezond verstand als 50-jarige daarop, want : iemand van 50 die heeft vandaag nog pakweg 17 werkjaren voor de boeg. Maar de realiteit is ook: 50+ en de arbeidsmarkt, niet altijd zo een rooskleurige combinatie als op deze foto.

Lees meer

7 tips voor je CV!

Jouw CV is van groot belang bij het solliciteren: het zal zorgen voor de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt én zal bepalen of je weerhouden wordt voor het vervolg van de procedure. Ik ga het in deze blog NIET hebben over dat er geen schrijffouten of vakantiefoto's op je CV mogen voorkomen. Wel deel ik hier zeven tips die je CV sterker maken.

Lees meer

To coach or not to coach bij burn-out

'Burn-out, een epidemie', 'de ziekte van de 21ste eeuw'... 'Nog nooit zoveel mensen thuis met burn-out'. Je hoort veel verschillende dingen over burn-out, ook vragen en kritiek over coaches en burn-out. In deze blog probeer ik kort en bondig weer te geven wanneer welke coach iets voor jou kan betekenen bij burn-out.

Lees meer

7 signalen dat het tijd is om van werk te veranderen

Dit weekend kwam nog in de pers dat onderzoek in Vlaanderen aangeeft dat maar 1 op 2 werknemers zijn werk ervaart als werkbaar, als leefbaar. Maar...75% van de Vlamingen die in een onwerkbare job zit, verandert niet van werk. Wat zijn nu signalen om juist wél van werk te veranderen? Aan welke signalen merk je dat het vijf voor twaalf is om iets aan je werksituatie te veranderen?

Lees meer

De vijf slechtste excuses om niet van werk te veranderen

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen? Uiteraard zijn er heel wat goeie redenen waarom mensen toch niet van werk veranderen. Er zijn echter ook wat minder goeie redenen - zeg maar excuses - om niet van werk te veranderen. Ik lijst de vijf slechtste excuses alvast eens voor je op in dit artikel.

Lees meer

Werkgeluk is een werkwoord!

Vandaag zijn ‘werkgeluk’ en ‘burn-out’ termen die miljoen keer per dag op google gezocht worden. Ook in de media worden we overspoeld met berichten over ‘werkgeluk’. Het lijkt wel alsof iedereen altijd gelukkig moet zijn op het werk. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Ik vind dat werkgeluk vooral ook een werkwoord is en ik licht je graag toe waarom.

Lees meer

Help, ik beschik niet over alle gevraagde kwalificaties van de vacature! Wel of niet solliciteren?

Bij elke vacature hoort een waslijst aan kwalificaties waar je als sollicitant aan moet voldoen. Het lijkt soms alsof ze overal supermannen- en vrouwen zoeken, maar laat je niet direct ontmoedigen: ook als je niet over elke kwalificatie beschikt, kan je voor de job solliciteren.

Lees meer

6 Vooroordelen over loopbaancoaching

Over loopbaancoaching bestaan best wel wat vooroordelen. Net zoals over alle coaches. Hoorde ik deze week niet in de media de term 'kwakzalvers' gebruiken als synoniem voor coaches? Misschien heb je zelf ook wel vooroordelen over loopbaancoaching en weerhouden deze vooroordelen jou om de stap richting loopbaancoaching te zetten. Maar ondertussen voel je je wel niet beter in je werksituatie. Hieronder de 6 meest voorkomende vooroordelen over loopbaancoaching.

Lees meer

Wil jij deze zomer meer van je vakantie genieten?

14 juli...we kijken uit naar de zonnige dagen en onze vakantie. Uitkijken naar de vakantie doet iedereen, maar misschien ben jij wel écht aan het aftellen naar je zomervakantie omdat je het zo hard nodig hebt?? Misschien heb je zelfs berekend hoeveel werkdagen er nog zijn vooraleer je met vakantie kan? Er komen nog wel wat feestdagen en lange weekends aan, dus die helpen de periode tot aan je vakantie te overbruggen, want je voelt dat je ‘op’ bent. Je voelt dat je je elke dag naar het werk moet slepen. Als dit voor jou herkenbaar is, lees dan zeker verder.

Lees meer

Als werken je passie (niet) is

Passie lijkt een toverwoord als het om loopbaancoaching gaat. Maar is dat echt wel zo 'gezond' werken met passie of je passie in je werk vinden?

Lees meer

Werken omdat het moet

Volgens een onderzoek van begin 2017 is het aantal Belgen die werken ‘omdat het moet’ sinds 2009 met 9 procent gestegen. Dus: werken niet omdat je de job zelf leuk, interessant, waardevol of zinvol vindt maar werken omdat je MOET. Bijkomend moeten we dan ook allemaal langer werken. En dat in een tijd waarin we ook overal lezen en horen dat we moeten werken met goesting en passie. Te veel moeten in combinatie met werken als je het mij vraagt. Hier enkele tips om anders om te gaan met ‘moeten werken’.

Lees meer

Ben jij een zittenblijver op het werk?

Ontevreden zijn in je job, je onterecht behandeld voelen door je baas, geen overeenstemming vinden met je collega’s, niet passen in de organisatie,… en toch de keuze maken om niet van werk te veranderen. Dat is de groep die ik ‘zittenblijvers’ noem en die ik als HR in verschillende organisaties zag.

Lees meer

Chronisch ziek en werk: 5 praktische tips

Afgelopen week kwam er weer veel in de media rond ‘langdurige zieken’. Onder deze groep ‘langdurige zieken’ vallen ook heel wat mensen die chronisch ziek zijn. ‘Ziek zijn, je moet er maar mee leren leven’ krijg je als chronisch zieke vaak te horen. Mee leren leven en dan ook nog mee leren werken want chronisch ziek zijn betekent niet altijd dat je niet kan werken.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x